Ko-Kreation

(Team)coaching

"Het grootste gevaar is niet dat we te hoog mikken en mislukken,
maar dat we te laag mikken en lukken".


Deze uitspraak van Michelangelo geeft onze visie op coaching goed weer. We hebben een heel ruime ervaring op het gebied van coaching. Mineke is bij de NOBCO gecertificeerd als Senior Practitioner Coach en al sinds jaren verbonden aan de Opleiding tot Coach van de Hogeschool Windesheim als coach en beoordelaar. Samen met een collega heeft zij de leergang Teamcoaching ontwikkeld. Deze leergang sluit goed aan op de recente ontwikkelingen binnen organisaties naar zelfsturende teams. Daarnaast heeft zij veel expertise opgebouwd als coach voor leidinggevenden bij Management Development trajecten.

Individuele coaching is een optie, maar ook teamcoaching en/of organisatiecoaching. Uiteraard wordt er eerst in gezamenlijkheid gekeken naar wat de beste optie is.

Hieronder volgt wat meer uitleg over de diverse opties:


Individuele coaching

We hebben allemaal wel eens momenten dat we het gevoel hebben dat we meer zouden kunnen dan dat we op het moment laten zien. Of dat we onze vleugels zouden willen uitslaan, maar niet weten precies waarheen. Dat kan zowel privé als op het werk in onze functie. Het kan ook zijn dat je in je functioneren tegen grenzen aanloopt en die graag zou willen verleggen.

Mineke heeft een ruime ervaring in het begeleiden van personen, zowel bij werkgerelateerde vraagstukken als bij persoonlijke dilemma’s. Ze heeft met name veel expertise opgebouwd bij het begeleiden van leidinggevenden, als ook bij het begeleiden van teamleiders die de transitie maken naar teamcoach.

Als psycholoog en taalkundige richt zij zich altijd op co mmunicatie en persoonlijke en beroepsgerichte bewustwording. Het vergroten van de geestelijke weerbaarheid en het ontwikkelen van veerkracht staan hierin centraal. Bij mentale gezondheid is vooral de mate van (self)agency van belang: het handelingsvermogen van een persoon en de mate waarin hij in staat is om zijn doelen te bepalen en verwezenlijken.

De methodieken die gebruikt worden zijn divers en hangen af van de persoon en de situatie. Het theoretisch framework van waaruit Mineke werkt bevat onder andere: Management coaching (sociaal cognitieve theorie van Bandura, managementrollen en gedrag van Quinn, interventiecyclus), Levenslooppsychologie, Dynamisch coachen, NLP, My Motivation (drijfveren), Transactionele Analyse, RET, Focussen, etc.

Het belangrijkste is natuurlijk het resultaat van het coachingstraject: meer inzicht in het eigen functioneren, minder stress en frustraties, hernieuwd zelfvertrouwen, meer verbondenheid met anderen, meer vitaliteit en betere prestaties in het werk en de organisatie.


Teamcoaching

Het staat onomstotelijk vast dat een team waarin goed wordt samengewerkt meer presteert dan de losse individuen bij elkaar. Ook hier geldt dat het geheel groter is dan de som der delen. Maar wat is “goed” samenwerken dan? Uit welk gedrag blijkt dat? Hoe herken je plezier, betrokkenheid en vertrouwen in een groep? En als dat onvoldoende aanwezig is, hoe verander je dat dan?

Mineke heeft veel ervaring in het werken met teams. Afhankelijk van de issues die spelen in een team, wordt een programma opgesteld. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende invalshoeken, zoals de fase van ontwikkeling van een team, de individuele rollen en bijdragen en de dynamiek van de samenwerking.

Het doel is het inzicht vergroten in hoe men met elkaar omgaat en waar dat wel en niet effectief is. Verwachtingen en spanningen worden open en zonder oordeel uitgesproken. Daardoor worden ingesleten patronen duidelijk en de soms belemmerende werking die daarvan uitgaat. Kwaliteiten van de individuen, maar ook van de groep komen expliciet naar voren en worden vertaald naar gewenst samenwerkingsgedrag in de toekomst.

Er wordt daarbij uit een groot arsenaal van werkvormen geput, zoals drijfveren testen (My Motivation), rollentesten (Belbin), teamsamenwerkingstesten (Lencioni), maar ook creatieve uitingen, feedback oefeningen, etc.

Intervisie

Intervisie is een krachtig instrument om vraagstukken of dilemma’s op de werkvloer te bespreken.  Dat komt doordat het vraagstuk  niet als een gegeven probleem wordt besproken, maar als een probleem van een bepaald persoon . Dat leidt vaak tot het inzicht dat het probleem vanuit een beperkte invalshoek wordt benaderd en daardoor als een worsteling wordt ervaren. Door de intervisie krijgt de persoon meer inzicht in de situaties waar men in de werkomgeving tegenaan loopt.

Men wordt zich zodoende meer bewust van het eigen gedrag en de valkuilen daarin. Het gaat er daarbij niet om dat er “oplossingen” worden gevonden. Het doel is probleemverheldering, waardoor men uitgenodigd wordt om met een ander oog naar de situatie te kijken en op zoek te gaan naar andere alternatieven, en daardoor effectiever in het werk te staan.

Mineke heeft ervaring met meerdere methodieken voor intervisie. Afhankelijk van de situatie wordt een bepaalde methodiek ingezet. Het is overigens van belang dat er gebruik wordt gemaakt van een gestructureerde aanpak, dat zorgt voor meer diepgang.

Training

Mineke Kranendonk heeft haar hele werkzame leven al trainingen gegeven op veel verschillende terreinen. Het doceren, inspireren, confronteren en faciliteren is haar op het lijf geschreven. De trainingen kenmerken zich dan ook door een hoge graad van professionaliteit. Dat wil zeggen dat Mineke in staat is om naast een goede voorbereiding in te spelen op dat wat de groep op dat moment het meeste nodig heeft. Het proeven van de sfeer, het herkennen van de (groeps)dynamiek en daar vervolgens de juiste interventie op in te zetten is voor Mineke gesneden koek. Daarbij is het van het grootste belang om van te voren de doelstellingen helder te hebben. En bij Ko-Kreation wil dat zeggen, die doelstellingen waarbij de wensen en doelen van zowel de opdrachtgever áls de deelnemer geïntegreerd zijn.

Mineke is op dit moment via de Hogeschool Windesheim betrokken bij diverse Management Development Leergangen waarbij zij zich heeft gespecialiseerd in het geven van trainingen op het gebied van leiderschap, persoonlijke effectiviteit, teamontwikkeling en organisatiecultuur.